Včeraj zvečer, 6. novembra 2023 nas je je tik pred polnočjo presenetila čudovita novica, ki smo se je kot kreatorji iger pobega nadvse razveselili: letos sta na lestvico najboljših iger pobega na svetu TERPECA 2023 nominirani še dve Enigmariumovi igri.

Naziv TERPECA nominiranec leta 2023  sta pridobili obe Enigmariumovi novi sobi na Trdinovi ulici 4! 

Za nas to pomeni veliko potrditev, da stopamo v pravo smer, ko  razvijamo vse bolj navdušujoča doživetja, kjer res “padete noter” in pobegnete od dolgčasa. V novih sobah vas čaka naravnost  filmska scenografija, napeta dramaturigija, vznemirljive preizkušnje ter zgodba, tesno povezana z lokalno zgodovino in legendami.

V igri »Volkodlakova vrnitev« se naježi dlaka čisto vsakega junaka, v igri »Izgubljena podmornica: Operacija Povodni mož« pa te čaka daleč najbolj filmska atmosfera in napete preizkušnje, poleg tega pa je izgubljena podmornica naša edina igra, ki je narejena v dvojniku – hkrati lahko dve enaki igri igrata kar dve ekipi in se med seboj pomerita.

Doslej ima Enigmarium skupaj že kar šest nominacij –  a najbolj ponosni smo na letošnje, saj se je na lestvico vse težje uvrstiti.

Kaj je Terpeca? 

Top Escape Room Project Entusiast’s Choice Awards je lestvica najboljših sob pobega na svetu po izboru “escape room” entuziastov z vsega sveta. https://terpeca.com/2023/ 

Glasovanje poteka v dveh fazah: v prvi fazi so nominirane najboljše sobe pobega na svetu, ki jih predlagajo nominatorji (to so res izkušeni igralci, ki so dokazano odigrali vsaj 200 iger). Vsak od nominatorjev pa lahko predlaga le 11 njemu najljubših iger – a pozor, s temi igrami ne sme biti v nikakršni povezavi, za vsako nominacijo poda pisno izjavo, da z igro ni nikakor povezan. Tako se na lestvico uvrstijo resnično le tiste, ki so najbolj navdušile nominatorje – oziroma najboljše, najbolj izvirne in najbolj imerzivne igre na svetu!  Da se igra prebije na Top11 listo nominiranih pri igralcu, ki je odigral tudi 1000 sob pobega pomeni, da je bil navdušen nad izvirnostjo ugank, karizmatičnim gamemastrom, napeto zgodbo in samim doživetjem od A do Ž – vsaka malenkost je pomembna, in tega se pri Enigamriumu še kako zavedamo (od prijazne, vedno dostopne recepcije pa vse do čistoče toaletnih prostorov).

Zato smo še posebej veseli, da sta obe najnovejši igri nominirani na lestvico najboljših iger pobega na svetu in da sta se  se “Volkodlakova vrnitev” in “Podmornica: Operacija Povodni mož” pridružili igri »Cirkus: Skrivnostni primer izgubljenega slona«, ki je bil nominiran lani, ter mariborskem “Redlight Casino”-ju, ki je bil nominiran kar trikrat; leta 2020, 2021 in 2022.

Skupaj ima Enigmarium že šest nominacij, kar je pravzaprav velikanski dosežek, če upoštevamo, da Slovenijo obišče relativno malo nominatorjev v primerjavi z drugimi velemesti.

Zmagovalce oziroma najboljših 100 pa bodo pri Terpeci razglasili 16. decembra. Žal Slovenije (še) ne obišče dovolj nominatorjev, da bi se prebili čisto do vrha. Več letalskih povezav bi gotovo pomagalo tudi naši branži ….

In če smo že pri potovanjih – če že nimamo veliko povezav v svet, pa je dobro vedeti, da imamo svetovno dobre sobe pobega tudi doma.

Pridite se igrat – pri nas ste vi v glavni vlogi!