Želite odpreti svoj “escape room” ali igrificirati turistično znamenitost ali destinacijo? Pridružite se nam  kot partner! Razvili smo unikatni franšizni sistem, ki vam omogoča odprtje lastnega centra z unikatnimi in izvirnimi (ter najboljšimi) sobami pobega na najbolj učinkovit način, s katerim lahko oboji samo pridobimo. 

Kdo smo ENIGMARIUM® – EXTRAORDINARY EXPERIENCES?

Enigmarium® »Escape Room« je septembra 2014 v Ljubljani prvi predstavil nov, povsem svojstven koncept igre pobega. Danes sodi z več kot tridesetimi povsem originalnimi igrami in projekti igrifikacije (Ljubljana, Kranjska gora, Zagreb, Maribor, Pula, Trst, Mojstrana, Murska Sobota, Laško, Ljubljanski grad, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica, Tolmin) ne le med pionirje, temveč med trendsetterje na področju IGRIFIKACIJE v mednarodnem merilu in v sam vrh najizvirnejših kreatorjev resničnostnih iger ter nepozabnih turističnih doživetij.

Poleg nagrajenega projekta Escape Igloo® podjetja Enigmarium (prejemnik nagrade Snovalec 2015) in nagrajene muzejske igrifikacije v Slovenskem Planinskem muzeju (Častno Valvazorjevno priznanje, mednarodna nagrada za inovativnost Živa) smo prvi na svetu razvili tudi inovativne, z resnično zgodovino povezane mestne ali digitalizirane pustolovske igre, povsem zlite z resnično zgodovino. Kar dve od naših iger sta se tudi uvrstili na prestižno lestvico najboljših sob pobega na svetu – Terpeca. 

Poleg več kot tridestih najbolj priljubljenih sob pobega v Sloveniji in tujini  (ocenjenih s 5 zvezdicami na portalih Google, FB in TripAdvisor) smo z lastno razvojno ekipo (za zunanje naročnike) zasnovali še vrsto drugih igrificiranih / tudi digitaliziranih / projektov s področja kulturnega turizma in oživljanja kulturne dediščine. 

Razvijamo tudi unikatne rešitve za igrifikacijo v turizmu. Poleg  vedno novih, najbolj inovativnih  sob pobega, kjer na različnih lokacijah razvijamo partnerske modele sodelovanja pod okriljem naše znamke, ponujamo tudi »custom-made« rešitve drugačnih doživetij – od igrifikacije poslovnih dogodkov, gradu, mestnih središč do muzejskih predstavitev ter drugih custom made projektov.  

Prednost Escape Room Enigmariuma® je prav v tem, da z lastno razvojno ekipo nenehno inoviramo in razvijamo povsem sveže in izvirne koncepte. Prava mera težavnosti, skrivnostnosti ter različnih ugank in nalog, da vsak član pride na svoj račun, ter seveda presenečenja, namigi in do konca dovršena dramaturgija je tista, ki povzroči »hevreka« moment in razlikuje sobe znamke Enigmarium od vseh drugih. Zato se igralci radi vračajo, Escape Room Enigmarium® pa ostaja vodilni na tem področju v širši regiji.

Zakaj so sobe Escape room  Enigmarium® tako priljubljene?  

Navdušujoče in nepozabno doživetje naših sob odlikuje IZVRSTNO ZASNOVANA IGRA, ki v pravljičnem ambientu v skrbno načrtovanem dramaturškem loku lepo teče od sprejema vse do rešene misije.  Vse zanke, uganke in dramaturgijo sob (ter igluja) smo izvirno zasnovali sami, vsaka soba je povsem unikatna. Razvili smo lasten računalniški program pomoči s slikovnimi namigi, raznolike preizkušnje različnih znanj in spretnosti pa zasnovali tako, da vsak član ekipe pride na svoj račun. Naši najprijaznejši »gamemasterji« skrbijo za stopnjevanje razpoloženja tekmovalcev od sprejema, vodenja skozi igro z namigi, do rebriefinga in analize na koncu. Dragocen element presenečenja so tudi high-tech „gadgeti“ naše lastne razvojne ekipe ESCAPE LAB, vse skupaj pa zaokrožuje celovita uporabniška izkušnja od A do Ž ter seveda: skrbno zasnovana komunikacijska in prodajna strategija, za katero dnevno skrbi ekipa oglaševalske agencije Connecta z več kot dvajsetletnimi izkušnjami.

Ker sta strategija in koncept znamke skrbno načrtovana, razmišljamo tudi naprej – zato vas vabimo, da se  nam pridužite! 

Ne bo vam treba izgubljati dragocenega časa (in denarja) s poslovnim modelom, z razvijanjem in zaščito lastne blagovne znamke, logotipa in celostne podobe, marketinške in komunikacijske strategije, oglasnimi materiali, postavitvijo spletnih strani in optimizacijo, vzpostavljanjem pravega sistema za naročanje in vodenje, razvojem lastne programske opreme za nadzor, merjenje časa, vodenje igre in z iskanjem ostalih rešitev, ki smo jih razvili in temeljito preizkusili že mi … Prav tako ne boste izgubljali časa z idejno zasnovo, dramaturgijo, načrtovanjem samega scenarija igre in v končni fazi z izdelavo izvirnih hi-tech gadgetov in pripomočkov, ki jih ni moč videti nikjer drugje.  Mi poskrbimo za popoln KNOW-HOW, da vpostavimo vaš center v delovanje v naši mreži, vi poskrbite za organizacijo na lokaciji in vodenje vašega centra.

Dobro  je vedeti: za uspešen zagon in uspešno nadaljne poslovanje je ključno, da se nove sobe odpirajo na strateško skrbno izbranih lokacijah (poznamo ključne parametre), prav tako pa morate vedeti, da ne gre le za začetno investicijo, ki v končni fazi sploh ni majhna, temveč je treba v projekt vlagati vsak dan.

S skupnim nastopom pod isto znamko pa lahko pridobimo vsi, saj uresničevanje skupne strategije ne pomeni le cenovno učinkovitejši način, temveč močna znamka predstavlja tudi večjo lojalnost naših dragih tekmovalcev, kot seveda pomeni precej večje prepreke za konkurenco.  In zakaj bi bili konkurentje, če lahko sodelujemo?

Pošljite nam e-mail na franchise@escape-room.si, ter se nam na kratko predstavite. Z veseljem bomo poklepetali z vami!

 

ENIGMARIUM® – EXTRAORDINARY EXPERIENCES

NAGRADE IN PRIZNANJA

 • Escape Igloo®  – prejemnik nagrade Snovalec 2015 
 • Pobeg v Bivak – nagrajena muzejska igrifikacija v Slovenskem Planinskem muzeju (Častno Valvazorjevno priznanje, mednarodna nagrada za inovativnost Živa)
 • Best practicioner paper” na mednarodni znanstveni konferenci AIRTH – Alliance for Innovators and Researchers in Tourism and Hospitality, marca 2017 v Portorožu.
 • Conventa Best Event Award  2019  (winner of the audience) za projekt Sekiromet
 • Uvrstitev na listo najboljših sob pobega na svetu  (edini v Sloveniji) –  TERPECA nominee 2022 (sobi Cirkus in Casino) 

Poleg več kot dvajsetih najbolj priljubljenih sob pobega v Sloveniji in tujini  (ocenjenih s 5 zvezdicami na portalih Google, FB in TripAdvisor) smo z lastno razvojno ekipo (za zunanje naročnike) zasnovali še vrsto drugih igrificiranih / tudi digitaliziranih / projektov s področja kulturnega turizma in oživljanja kulturne dediščine:

A) Igrifikacija gradov pod znamko “Escape castle®”:

 • – igrificirano doživetje v Kaštelu Morosini Grimani v Svetvinčenatu pri Puli
 • – igra  “Osvobodi zmaja” na Ljubljanskem gradu
 • – inovativna, z lokalno zgodovino povezana (digitalna) igra z digitaliziranim modelom na Gradu Prem
 • – igrificirana (digitalizirana) družinska pustolovska pot na Gradu Vurberk: Z zmajčkom Vurkom po stopinjah legend

B) Igrifikacija kulturne dediščine v muzejih:

 • Slovenski planinski muzej: “Pobeg v bivak” – Častno Valvasorjevo priznanje, Nagrada za inovativnost Živa
 • Gead Prem  – digiralizirana igra Escape Castle (Pokrajinski muzej Koper)
 • Park vojaške zgodovine Pivka – digitaliziran igrificiran vodnik – Vitezov izziv
 • Igrificiran vodnik po Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga, Vitanje

C) Igrifikacija na področju (tudi digitalizacije) kulturnega turizma:

 • 10+ iger Unlock (igrificiran ogled mestne zgodovine) v 7 večjih slovenskih mestih, na Hrvaškem in v ZDA
 • digitalna igra / voden ogled mesta / Zmajeva Šifra v Ljubljani (do 400 udeležencev)
 • igrificirana tura po poteh Blejskih legend z e-kolesi na Bledu
 • igrificirana (digitalizirana) tura Funcruiser z električni skiroji v Sevnici … / projekt je bil sofinanciran v sklopu javnega poziva »Spodbujanje kreativnih kulturnih industrij – Center za kreativnost 2020 – 2021«
 • igrificirano 4D doživetje z misijo: Potovanje k (iz)viru življenja (Dolenjske Toplice)
 •  igrificiran e-vodnik Ankaran

d) igrifikacija na področju izobraževanja / edutainment

 • razvoj igrificirane predstavitve poklicev »Mladi in Castra«, Razvojna agencija Ajdovščina, september 2021 in 2022
 • strokovno mentorstvo pri predmetu »product management« / razvoj igrificiranih doživetij / EF 2021, 2022
 •  svetovanje pri razvoju digitalne escape room igre ESCAPE SIMULATOR (Pine Studio, 2020)

d) Strokovna združenja

Enigmarium je pobudnik ustanovitve prvega Gospodarskega interesnega združenja escape room dejavnosti ER.SI na svetu, kjer že od leta 2016 skrbimo za kakovost in prepoznavnost na področju branže. Sodelujemo s ponudniki z vsega sveta, udeležujemo se konferenc s področja “rela life gaminga” (kjer včasih tudi predavamo) ter sodelujemo v znanstvenih raziskavah. Nataša Potočnik je (z dvesto odigranimi sobami pobega) tudi edina Terpeca nominatorka v regiji.

 

Zakaj torej Enigmarium?

Zavedamo se, da si današnji obiskovalci namesto vloge pasivnega opazovalca želijo aktivnih doživetij, kjer nastopijo v glavni vlogi.  Prav to – in še mnogo več – nudi igrifikacija, s katero lahko obogatimo izobraževalne procese, oživimo turistične znamenitosti, stara mestna jedra in gradove, nesnovno in snovno kulturno dediščino, kongrese in vrsto drugih doživetij -kot naprimer igriva druženja in  teambuidlinge.

….

POKLIČITE NAS: 031 33 44 88 ali nam pišite – skupaj smo lahko še boljši! 

 

 

IZ ARHIVA:

Še nekaj utrinkov iz davne zgodovine:

Vabilo k sodelovanju: Franšiza – 2015

Escape room Enigmarium® se je s svojo zgodbo, razmišljanjem “out of the room” in vizijo o igrifikaciji turističnih doživetij predstavil na 20. Slovenskem turističnem forumu v sklopu Dnevov slovenskega turizma – DST 2017.  V čast nam je bilo, da smo lahko bili med  govorci na okrogli mizi, kjer so se predstavili navdihujoči primeri oblikovanja inovativnih turističnih produktov ter primeri dobrih praks.  Kreativna direktorica Nataša Potočnik je takole predstavila našo zgodbo: