Vrata odpira novo, inovativno igrificirano pustolovsko doživetje: »Misija – Pobeg v Vesolje!«

Vitanje, 23.01.2023 –  Ste pripravljeni na pustolovsko avanturo? Center Noordung v Vitanju vas – v sodelovanju z Enigmariumom – vabi , da spoznate inovativno, tehnološko dovršeno  pustolovsko doživetje z elementi “escape room” iger, imenovanem »Misija – Pobeg v Vesolje« in rešite Noordungovo vesoljsko postajo, preden strmoglavi na Zemljo.

V novem doživetju, ki je nastalo v Centru Noordung s sodelovanjem Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter Občine Vitanje se tesno prepletajo področja ohranjanja kulturne dediščine in muzealstva, promocija vesoljske tehnologije in vse bolj zanimivo področje igrifikacije doživetij ter »edutainmenta«.  Inovativna pustolovščina združuje reševanje nalog v slogu »real-life« iger, kot so igre pobega, odkrivanje Noordungove zapuščine, premagovanje težav potovanja v vesolje ter soočanje z aktualnimi vprašanji, ki jih prinaša (že vseprisotna) umetna inteligenca.

Se spomnite kultnega filma »Odiseja 2001«, v katerem režiser Stanley Kubrick vesoljsko postajo zasnoval prav po Noordungovi zasnovi?  V za tiste čase izjemnem, futurističnem filmu je umetna inteligenca je prevzela nadzor, sistemi so pričeli odpovedovati …

Zdaj vas v Centru Noordung čaka novo, pionirsko in edinstveno doživetje, v katerem boste –  namesto, da bi sedeli v fotelju in gledali film – vi nastopili v glavni vlogi! Vi boste tisti, ki boste rešili pomembno misijo:

»Z vesoljske postaje Noordung smo prejeli klic na pomoč. Sistemi odpovedujejo, posadka se je evakuirala, stik s postajo je izgubljen in postaja bo vsak čas treščila na Zemljo. Iščemo pogumno ekipo, da se odpravi na misijo, ponastavi računalnik in s sodelovanjem, znanjem, spretnostjo in pogumom reši sebe, bivalno kolo in Zemljo pred katastrofo.«

Ker se prav v tem času vsak dan srečujemo z mnogimi vprašanji in dilemami, povezanimi z rabo umetne inteligence, smo pustolovščino zasnovali na način, da z misije odidete bogatejši za dragocena spoznanja. Tema odpira možnosti za nadaljni razmislek in raziskovanje. 

Igrifikacija je namreč edinstven in dragocen način, s katerim lahko oživimo nesnovno kulturno dediščino ter v muzeje, centre tehnologij in kulturne ustanove pritegnemo obiskovalce ter aktiviramo nove ciljne skupine, ki se same morda ne bi odločile za obisk.  Z navdušujočimi doživetji tako povečujemo obisk in širimo navdušenje nad nadaljnim samostojnim raziskovanjem tematike.

Potek doživetja – pozor, to ni klasičen escape room:

»Misija: Pobeg v Vesolje« je inovativna, visoko tehnološka kombinacija tehnologije, zabave, znanja in pustolovske igre v celoti zasnovana in izvedena s slovensko ekipo in s slovenskim znanjem. Vstopnice za dva do štiri igralce ali igralke je moč kupiti pri blagajni. Ob strinjanju s splošnimi pogoji ekipa prejme posebno kartico, s katero se prične igra. Igrificirana pot vodi skozi prostore vesoljske postaje. Vsak prostor prinaša nove izzive in naloge. Podobno kot v sobi pobega je čas omejen, igralcem so voljo namigi, s katerimi si postrežejo sami (oz. jih ne uporabijo, če jih ne potrebujejo). Dramaturški lok se stopnjuje vse do zabavnega zaključka in presenečenja.

Vabimo vas, da obiščete Center Noordung v Vitanju, spoznate enega največjih inovatorjev s področja vesoljske tehnologije  – Hermana Potočnika Noordunga in se preizkusite v vlogi astronavtk ali astronavtov!

Vam bo uspelo rešiti vesoljsko postajo ter preprečiti katastrofo na Zemlji?

PS: Rezervacije vnaprej niso nujne, vseeno pa priporočamo, da se v Centru Noordung prej najavite:

Center Noordung Vitanje; Na vasi 18, 3205 Vitanje

Utrinki z otvoritve: