Igrifikacija v turizmu2021-11-03T11:10:15+01:00

IGRIFIKACIJA  V TURIZMU  – KREIRANJE NEPOZABNIH DOŽIVETIJ -IGRIFIKACIJA ZA OŽIVLJANJE KULTURNE DEDIŠČINE IN AKTIVACIJO STRANK

Zavedamo se vse bolj vročega pomena  »igrifikacije« ter »storytellinga« v turizmu – današnji obiskovalci si ne želijo več samo vloge pasivnega opazovalca, temveč si želijo aktivnejših, individualnejših doživetij – ob katerih se bodo, predvsem čimbolj zabavali. Zato ekipa Enigmarium® razvija unikatne rešitve za igrifikacijo v turizmu.

Poleg  vedno novih, najbolj inovativnih  sob pobega, kjer na različnih lokacijah razvijamo partnerske modele sodelovanja pod okriljem naše znamke, ponujamo tudi »custom-made« rešitve drugačnih doživetij – od igrifikacije poslovnih dogodkov, mestnih središč, zgodovinskih gradov do muzejskih predstavitev, igrifikacij kongresov in drugih, “custom made” rešitev. 

uporaba igrifikacije za aktivacijoIgrifikacija in njen širši pojem – izkustveni marketing – sta vse pomembnejše trženjsko orodje

Leta 2014 je ekipa kreativne agencije Connecta leta 2014 prva zasnovala in predstavili izviren koncept igre »pobeg iz sobe« in ustvarila znamko Escape Room Enigmarium®.   

Danes je Enigmarium z več kot petindvajsetimi povsem originalnimi resničnostnimi igrami doma in na tujem trendsetter ter vodilni ponudnik inovativne igrifikacije turističnih doživetij / dogodkov / znamenitosti v regiji Alpe Adria. Današnji obiskovalci si namesto vloge pasivnega opazovalca želijo aktivnih doživetij,  kjer sami nastopijo v glavni vlogi.

Prav to – in še mnogo več – nudi igrifikacija!

Nepozabni trenutki in prvoosebna interakcija oživita znamko, krepita zavzetost in omogočata povezovanje na čustveni ravni.  Ponujamo »custom-made« rešitve doživetij, kjer so vaši obiskovalci v glavni vlogi – od igrifikacije dogodkov, popestritve kongresnih programov, povečevanja atraktivnosti mestnih središč in znamenitosti, igrifikacije zgodovinskih gradov, muzejskih predstavitev in drugih “a la carte” igrificiranih rešitev za aktivacijo kupcev / lojalnostne programe ipd.   

Poleg nagrajenega projekta Escape Igloo® (polfinalist nagrade Sejalec 2016 in prejemnik nagrade Snovalec 2015) je ekipa razvila tudi inovativno »outdoor« mestno pustolovščino UNLOCK, ki jo lahko igrate (in ob tem spoznavate mestno zgodovino) v petih evropskih mestih, igrificirala muzejski eksponat Slovenskega Planinskega Muzeja v Mojstrani, ki je prejel nekaj uglednih nagrad (častno Valvasorjevo priznanje, mednarodna nagrada za inovatiovnost Živa), ter s povsem izvirno igro, ki smo jo so-kreirali v Connecti (in ki velja za pionirski projekt v svetovnem merilu) igrificirala tudi dva srednjeveška gradova: Morosini Grimani v Svetvinčenatu pri Puli, ter  – skozi pustolovsko igro »ESCAPE CASTLE« na Ljubljanskem gradu – oživila legende, mestno zgodovino in osvobodila zmaja.

Poleg več kot 30 izvirnih escape iger je danes  Enigmarium® je tudi prvi kreator ter ponudnik igrifikacije turističnih storitev z inovativnimi projekti in mednarodnimi referencami:  

  • IGRIFIKACIJA MESTNEGA SREDIŠČA – OUTDOOR mestna pustolovščina “UNLOCK” – uspešnica po vsem svetu 

outdoor escape roomV povsem novi igri z elementi »escape room« pustolovščine vas čaka dobeseden pobeg iz sobe – a tokrat na svež zrak. Na pustolovskem popotovanju skozi staro mestno jedro vas čaka sedem zabavnih preizkušenj, na katerih boste odklepali skrivnosti Ljubljane, spoznali neznano, se pustili prijetno presenetiti, navdušeno vzklikali »hevreka«, se ob tem se ob tem v super družbi nadihali svežega zraka in predvsem – izvrstno zabavali!

Enigmarium je igro zasnoval v različici za skupine 2-5 igralcev.  Različica za velike skupine, v kateri lahko Ljubljano skozi igro spoznava celo do 150 igralcev pa je navdušila tudi udeležence mednarodne konference Global Green Destinations Day, ki je potekala ob Svetovnem dnevu turizma v Ljubljani.  Priljubljeno igro Unlock lahko igrate v Ljubljani, Mariboru, Zagrebu, Laškem, Slovenj Gradcu, Tolminu, različici pa sta na voljo tudi v Tampi ter Ohiu! Raziščite mesto na najzabavnejši način!

  • IGRIFIKACIJA MUZEJEV: nagrajena igrificirana muzejska pustolovska preizkušnja:  “Reši se v bivak!” Slovenskega Planinskega muzeja v Mojstrani

igrifikacija-turizem-muzejV sodelovanju s SLOVENSKIM PLANINSKIM MUZEJEM v Mojstrani predstavljamo inovativno novost na področju igrifikacije – igrivo pot doživetij z imenom »Pobeg v bivak«, ki smo jo pionirsko zasnovali in realizirali prav v Enigmarium®u!

Legendarni BIVAK II je odslužil svoje in se izpod Rokavov preselil na zelenico pred muzej.  Ker se eksponata seveda ne sme spreminjati ali vanj posegati, smo v sodelovanju s podporo lokalne skupnosti pod skalnjak umestili skriti prostor, v katerem se nahaja igrificirana pot – do bivaka se je namreč treba šele prebiti skozi štiri planinske preizkušnje.

V tem primeru ne gre za klasičen “escape room”, kjer nad igro bdijo moderatorji in ponastavljajo sobo, temveč za inovativen način prehajanja skozi igro, ki smo ga razvili prav posebej za projekt. Obiskovalci muzeja so nad igro navdušeni.

KMALU TUDI IGRIVA DOGODIVŠČINA V MUZEJU VOJAŠKE ZGODOVINE PIVKA!

  • IGRIFIKACIJA GRADOV – prva inovativna pustolovska igra »ESCAPE CASTLE®« v kaštelu Svetinčenat pri Puli, igra “Osvobodi zmaja” Ljubljanskem gradu, “Preženi čarovnico” z gradu Prem in “Vurkov zaklad” – družinska pustolovska pot na Gradu Vurberk. 

escape svetvinčenatESCAPE CASTLE® SVETVINČENAT

V zabavni pustolovščini v prečudovitem kaštelu Morosini Grimani v idiličnem Svetvinčenatu ter na Ljubljanskem gradu se lahko podate na unikatno in izvirno pustolovščino, ki združuje elemente “escape room” igre in “lova za zakladom”  – a najlepše je, da se zgodba dogaja v resničnem gradu in da se uganke zlivajo z resničnimi legendami in zgodovinskimi dejstvi, kar zagotavlja resnično “immersive” doživetje!

Enigmarium® je prvi na svetu že leta 2016 pripravil povsem novo in izvirno adrenalinsko „escape“ pustolovščino ESCAPE CASTLE®. Izvirna prednost tega igrificiranega (in avtorsko zaščitenega) koncepta pobega z gradu  je prav v tem, da v igri igralci v skupini 2 do 5 oseb skozi  igro spoznavajo zgodovino gradu, vrednote ter legende, povezane z njim – seveda se ob tem predvsem zabavajo.  S pomočju igralnega lista in inovativnoh “gadgetov” – preizkusov – skozi igro spoznavamo resnično zgodovino. Grajski zidovi namreč varujejo veliko skrivnost, ki jo lahko odkrijejo le najbolj plemeniti, iznajdljivi, pošteni, predani in pogumni. Boste rešili zapuščino skrivnostnega viteza in razvozlali skrivnost?

Ponosni smo, da je ta inovativen pionirski projekt prve igrifikacije gradu (gamification), ki je oživil grad, zidove ter legende ter popestril ponudbo kraja Opčina Svetvinčenat zaupala prav naši ekipi. VEČ >> https://escape-room.si/igrifikacija-gradov-escape-castle-svetvincenat/

ESCAPE CASTLE® LJUBLJANSKI GRAD

Prav tako smo ponosni, da smo ponovno obudili zmaja na najbolj obiskani turistični znamenitosti v Sloveniji, na Ljubljanskem gradu.VEČ: https://escape-room.si/nova-igra-ekipe-enigmarium-na-ljubljanskem-gradu/

Projekti “ESCAPE CASTLE®” so povsem izvirno (in zaščiteno avtorsko delo ter blagovna znamka) in tudi svetovna inovacija na področju “escape iger”  – naj še enkrat posebej omenimo, da smo zasnovali rešitev, s katero nismo posegali v kulturno dediščino in dosegli, da lahko grajsko igro hkrati igra tudi do 6 ekip hkrati. Vidimo pa, da smo dobili že nekaj sledilcev 🙂

V času epidemije pa smo več poudarka dali digitaliziranim, butičnim doživetjem:

ESCAPE CASTLE® GRAD PREM

Maja 2021 je zaživela nova ESCAPE CASTLE igra na gradu Prem – v zabavni pustolovščini (zliti z resnično zgodovino) pomagate Dušku Kresniku Odrešiti Prem pred duhom zlobne čarovnice. Zelo napeto! Več: https://escape-room.si/novo-enigmariumovo-igrificirano-dozivetje-na-gradu-prem/

PUSTOLOVKSA IGRA GRAD VURBERK  Junija pa na gradu Vurberk: “Vurkov Zaklad”  je interaktivni vodnik po pustolovski poti, polni zabavnih ugank, mitov in legend in ima poleg zabavne tudi edukativno vlogo. Več: https://escape-room.si/nova-igrificirana-pustolovscina-na-gradu-vurberk-in-escape-room-v-dupleku/

Pobeg z gradu še nikoli ni bil tako zabaven!

  • IGRIFIKACIJA ZA IZBOLJŠAVO TEAMSKIH KOMPETENC – DELAVNICA POBEGA “ESCAPE WORK(shop)” in Delavnica kako z uporabo igrifikacije zasnovati nepozabno doživetje / “Thinking outside the room – to create unforgettable experiences”  

igrifikacija teamske kompetenceV Enigmariumu® smo dodobra prepoznali pomen IGRIFIKACIJE kot pristopa, namenjenega izboljševanju ključnih dejavnikov poslovnega uspeha in delovnega okolja.  Zato smo v sodelovanju z Ekonomsko fakulteto Ljubljana, pod vodstvom izrednega profesorja dr. Tomaža Kolarja, pripravil izobraževalne delavnice za podjetja z naslovom:  ESCAPE WORK(shop) ali IGRIFIKACIJA in ZABAVO-LOGIJA – kaj to je in kako to uporabiti v podjetju?

Izvedeli boste, zakaj nas igre na tako zabaven način potegnejo vase in pri igranju »damo vse od sebe in kar ne moremo nehati«, za nameček pa ima to še zelo resne in koristne učinke, ker z njimi razvijamo življenjsko pomembne sposobnosti. In zakaj (presneto!) na delovnem mestu ni tako – ter kako je lahko. Predstavljeni bodo pomen, ključni elementi, načela, funkcije in različne možnosti uporabe iger v poslovnih situacijah in okoljih.

V praktični delavnici »ESCAPE WORK(shop)« pa bomo igrivost in energijo izkoristili za pripravo kompleta zabavno-resnih idej, »igrač«, ukrepov in spodbud s katerim boste lahko pobegnili domov. 

Uporaben bo za igrifikacijo pomembnih vzvodov uspešnosti, kompetenc in zadovoljstva z delom kot so prilagodljivost v novih situacijah, zavzetost, kreativnost, sodelovanje in komunikacija v skupini, vodenje skupine, skupinska ambicioznost in samozavest.

Predvsem pa za to, kako z veseljem do igre okužiti vse, ki so se pozabili igrati.  Z delavnico “Z razmišljanjem izven okvirjev zasnovati nepozabno – igrificirano doživetje” pa svoje znanje predaja tudi Nataša Potočnik, kreativna direktorica in dizajnerka doživetij.  Redno gostuje na fakultetah, šolah in kongresih ter predava na mednarocnih konferencah, pod njenim menstorstom pa nastajajo tudi novi igrificirani projekti.

  • IGRIFIKACIJA SREČANJ, KONFERENC, POSLOVNIH IN DRUGIH DOGODKOV, CUSTOM – MADE REŠITVE,  TER POMOČ PRI PRIPRAVI RAZPISNIH DOKUMENTACIJ

Ekipa Escape room Enigmarium® je pravi naslov za povsem »custom« rešitve igrifikacije doživetij, saj je prednost Escape Room Enigmariuma® je prav v tem, da nenehno inoviramo in razvijamo povsem sveže in izvirne koncepte, poleg tega pa se ponašamo z mednarodnimi referencami.

Prava mera težavnosti, skrivnostnosti ter različnih ugank in nalog, da vsak član pride na svoj račun, ter seveda presenečenja, namigi in do konca dovršena dramaturgija je tista, ki povzroči »hevreka« moment in razlikuje sobe znamke Enigmarium od vseh drugih. Zato se igralci radi vračajo, Escape Room Enigmarium® pa ostaja vodilni na tem področju v širši regiji.  Zato smo tudi pravi izvajalci, če želite idejo prijaviti na katerega od razpisov.

  

Oglasite se, z veseljem pripravimo projekt tudi za vas: info@enigmarium.si 

novo-enigmariumovo-igrificirano-dozivetje-na-gradu-prem

Novo igrificirano pustolovsko doživetje Escape Castle® na Gradu Prem na igriv način oživlja turizem in kulturno dediščino

TIC Ilirska Bistrica in RRA Zeleni Kras sta predstavila novo igrificirano doživetje na gradu Prem. V napeti pustolovski igri »ESCAPE CASTLE®« obiskovalci ob reševanju zabavnih nalog odkrivajo resnično grajsko zgodovino, Brkinške legende ter kulturno dediščino. Ponosni smo, da smo za koncept in realizacijo nove igre poskrbeli v Enigmariumu.

Med zadnjo obnovo gradu so  posekali začaran hrast. Od tedaj se dogajajo nenavadne stvari: izginjajo predmeti, pojavljajo se znaki in strašljivi zvoki. Okoliške prebivalce je vse bolj strah, da se je vrnil duh zlobne čarovnice. Le kdo bi si upal pregnati zlobnega duha?

 Nova pustolovska igra z elementi »escape room« iger na Gradu Prem je zasnovana tako, da predstavlja odlično priložnost za igrivo spoznavanje kulturne dediščine v majhnih ekipah, kot so družine, družbe prijateljev ali sodelavcev ter dragoceno popestritev s turistične ponudbe.

nova-igrificirana-pustolovscina-na-gradu-vurberk-in-escape-room-v-dupleku

NOVO! Nova soba pobega in pustolovska igra Vurkov zaklad pod gradom Vurberk

Vurkov zaklad je  interaktivni vodnik po pustolovski poti, polni zabavnih ugank, mitov in legend, ki ima poleg zabavne tudi edukativno vlogo. Vaš vodnik, Zmajček Vurko je že dolgo na svetu in si je nabral veliko modrosti. Prepričani smo, da bo približno dva kilometra ali dobro uro dolg sprehod po pravljičnem Vurberku minil kot blisk in se vam za vedno zapisal v spomin.

Ali ste vedeli, da grad Vurberk slovi kot mitološko središče Slovenije? Tu se že od pradavnine rojevajo miti, legende, heroji in junaki, tu prebivajo skrivnostna bitja in  nadnaravne sile, tu se dogajajo čarobne reči in tu se skrivajo bogati zakladi kulturne dediščine. Pridružite se zmajčku Vurku na dva kilometra dolgi pustolovski poti, polni zabavnih zank, ugank, mitov, legend in bombastičnih skrivnosti ter odkrijte, kaj je tisto, kar je najdragocenejše.

Prav tako pa je svoja vrata odprl tudi – ESCAPE ROOM ENIGMARIUM DUPLEK 🙂

Nova igrificirana doživetja s področja kulturnega turizma v parku vojaške zgodovine v Pivki

Nova igrificirana doživetja s področja kulturnega turizma v Parku Vojaške Zgodovine

Občina Pivka je v okviru projekta Interreg Italia-Slovenija MerlinCV v sodelovanju z Enigmarium – extraordinary experiences –  v Parku vojaške zgodovine v Pivki pripravila novo igrificirano doživetje s področja kulturnega turizma.

V atraktivni »escape« pustolovski igri boste prek zabavnih, resničnostnih in pustolovskih nalog spoznali viteza Bernardina Ravenskega, ki vas bo preko napete in zabavne igre popeljal po muzeju, vam razkril delčke zgodovine in vam zastavil vrsto viteških izzivov.

Avtorska aplikacija za mobilne telefone izdružuje elemente »escape rooma«, lova za zakladom in »storytellinga« z uporabo digitalnih zemljevidov, AR ugank in AR obraznih učinkov.  Sprejmite izziv enega največjih srednjeveških vojščakov in dokažite, da v vaših prsih bije pogumno in plemenito srce ter da se nam za prihodnost naše dežele ni potrebno bati!

novo-enigmariumovo-igrificirano-dozivetje-na-gradu-prem

Escape Simulator – nova računalniška igra – uganke smo pomagali kreirati v Enigmariumu

Super novica za vse ljubitelje vseh vrst escape room iger! Končno lahko povemo, da je pravkar izšla nova računalniška escape room igra ESCAPE SIMULATOR. S kreatorji, svetovno uveljavljenim Pine Studiom smo sodelovali pri ustvarjanju nalog in ugank, da bi bila  igralna izkušnja čimbolj podobna “pravi stvari”, oziroma resničnim sobam pobega / escape roomom.

Še več: lahko jo igrate sami – ali s prijatelji – ali pa celo kreirate svojo sobo pobega!

Pri sodelovanju na področju ugank smo pa smo imeli v mislih tudi, da si v igrici lahko privoščimo tudi take reči, ki jih v resnični sobi pobega nikdar ne bi  mogli realizirati 🙂  Predvsem pa smo  – kot izkušeni kreatorji escape room iger ter igrificiranih turističnih doživetij – poskrbeli, da so naloge in uganke ravno prav težke in zabavne.

Poglejte, kaj pravijo igralci v komentarjih na Steamu, kjer najdete igro – LINK

nova-igrificirana-pustolovscina-na-gradu-vurberk-in-escape-room-v-dupleku

NOVO! FUNCRUISER® prva igrificirana tura z e-skiroji! Izviren projekt s področja kulturnega turizma zdaj v Sevnici!

FUNCRUISER je unikatno, zabavno in napeto urbano doživetje, kjer mesto spoznaš s pomočjo zabavne aplikacije in električnega skiroja na igrificiran in vključujoč način. S pomočjo vidnika, ki ti zastavlja zabavne naloge odkrivaš kulturno in naravno dedišcino ter s fotografijami ustvarjaš nepozabne spomine.

Aplikacija FUNCRUISER je zasnovana kot igrificiran vodnik po mestu, ki z igro in navodili za pot omogoča posebno doživljajsko izkušnjo. Aplikacija uporabnika
motivira s številnimi izzivi, izobražuje na igriv način in predstavlja svež in vključujoč način ogleda mesta ter novo vejo doživljajskega in kulturnega turizma.

Projekt Funcruiser se izvaja v sklopu javnega poziva »Spodbujanje kreativnih kulturnih industrij – Center za kreativnost 2020 – 2021« in je zaživel julija 2021.

igrificirana-hibridna-pustolovscina-po-ljubljanskih-znamenitostih

NOVO za večje ekipe – mestna pustolovščina – Zmajeva šifra

Posebej za konference, kongrese in teambuildinge smo zasnovali igriv produkt, v katerem udeleženci skozi igro spoznajo največje ljubljanske znamenitosti in se v sproščenem tekmovanju igrivo pozabavajo in morda srečajo celo zmaja.

ZMAJEVA ŠIFRA – je igrificirana zabavna pustolovščina in ogled največjih ljubljanskih znamenitosti v enem, posebej zanimiva za večje skupine ali konference, kongrese, srečanja, poslovne dogodke, šole in teambuildinge. Dogodek lahko izvedemo ali v živo ali online, saj smo pripravili tudi “zoom” različico, kjer se iz mesta s kamero javljajo Avatourji® – naši vodniki – vaši avatarji, kijih vodite na daljavo.

Skozi igro po sledovih zmaja igralci spoznajo Ljubljano ter skrivnostne mestne legende. Igra je odličen “teaser” tako za turiste, ki bodo ostali v mestu še kak dan dlje, kot za tiste, ki ga bodo spoznali na daljavo.  Prepričani smo celo, da bodo v igri tudi Ljubljančani izvedeli kaj novega!

Go to Top